Pembuka Bicara

"Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan. Dia menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah dan Tuhanmu itu Maha Pemurah.Yang mengajar dengan pena (tulis baca). Mengajarkan kepada manusia,apa yang belum diketahuinya." (Surah Al-Alaq 1-5)

Google+ Followers

Friends

Untuk menyelami cinta dan cita-cita, anggap dahulu cinta itu derita dan cita-cita itu cahaya. Sebelum mendekati erti cinta, mengertilah dahulu erti cita-cita maka dengan sendirinya nanti kamu akan tahu erti dan nilai cinta yang sebenar.

Saturday, 12 September 2015

Jaga Hati Sendiri

Assalamualaikum. 


Terkadang, kebahagiaan seseorang akan hilang kerana selalu berusaha menyenangkan orang lain dan memikirkan apa kata orang lain mengenai dirinya. 

Belajarlah mengutamakan kebahagiaan diri sendiri berbanding orang lain. Tetapi dengan cara tidak merosakkan kebahagiaan orang lain. 

Terkadang, terfikir juga. Kenapa semua itu harus terjadi? Andai niat hanya untuk pergi kenapa perlu hadir? Andai niat hanya untuk sakitkan hati kenapa mesti hadir? Sedangkan, hati tidak mahu semua itu. 

Dan.. Saat hati mulai sedar dan terima hakikat, barulah tahu. Sebenarnya Allah yang aturkan semua ini. Ini semua takdirNya. Dah tertulis indah oleh DIA. Dia yang telah mengatur segalanya tentang jalan cerita kita. Kita hanya mampu merancang.. Tapi percayalah, kerana DIa kita mampu jadi kuat sampai sekarang. Walau pelbagai cabaran yang harus kita alami. Percayalah bahawa semua itu hanya untuk kebaikan kita semua. Untuk menjadi lebih kuat. Allah tak nak kita jadi lemah. Bangkitlah! 

Mungkin, kehadirannya untuk menjadikan kita kuat? Mungkin juga kehadirannya memberikan kita pengajaran. Berterima kasih padanya. :)

Wednesday, 9 September 2015

MUET Speaking Test

Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Dapat juga jejak ke sini setelah lama aku menyepi. Haha. Apa khabar? Sihat? Mesti sihat punyalah. Okay guys.






Alhamdulillah. Hari yang tak dinanti-nantikan (haha) akhirnya tiba juga. Dan berlalu juga tetap pada pukul 9.10 pagi tadi. Apa tu? Speaking untuk test muet beb! Kau rasa? Bayangkan. Dari semalam lagi asyik berdebar sampai terbawa dalam mimpi! Haha. Tapi datang pagi tadi dekat sekolah rasa okay. Rasa tenang. Tapi makin nak dekat dengan giliran adalah rasa gemuruh sikit. Kumpulan kedua kena beb! Tambah-tambah aku ni candidate A beb! Kau rasa? 

Tapi, alhamdulillah. Muka pemeriksa tu buatkan aku tak la rasa takut. Haha. Dan yang aku stress. Perkataan senang boleh lupa. Nasib baik aku ingat juga tang saat-saat akhir. Perkataan apa? Expensive! Wuarh! Soalan memang langsung tak terfikir dek akal kau! Dan aku rasa aku asyik ulang benda yang sama. Okay! Mesti pemeriksa tu dah bosan dengar aku cakap tadi. Huhuhu. 

Aku hanya okay dekat group disscussion kot. Mudah-mudahan. Haha. Tajuk apa? Pasal faktor nak beli rumah beb! Memanglah. Baca-baca soalan memang terkejut. Tertelan air liur ni ha. Haha. Tapi lega sebab dah lepas. And tawakal je la lepas ni. Apa nak jadi jadilah. Tu je yang aku mampu buat. 

Lepas ni boleh fokus pula pada pembentangan kerja kursus dan exam penggal 3. Wish me luck! ^_^

Popular Posts