Pembuka Bicara

"Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan. Dia menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah dan Tuhanmu itu Maha Pemurah.Yang mengajar dengan pena (tulis baca). Mengajarkan kepada manusia,apa yang belum diketahuinya." (Surah Al-Alaq 1-5)

Google+ Followers

Friends

Untuk menyelami cinta dan cita-cita, anggap dahulu cinta itu derita dan cita-cita itu cahaya. Sebelum mendekati erti cinta, mengertilah dahulu erti cita-cita maka dengan sendirinya nanti kamu akan tahu erti dan nilai cinta yang sebenar.

Thursday, 31 March 2016

Because You're My Love (Bab 36)



Oleh sebab semalam Aimi dah jumpa Razif. Jadi pagi ini dia ambil keputusan untuk berjumpa dengan Razif. Sebelum tu dia perlu maklumkan kepada Imran terlebih dahulu. Harap-harap Imran benarkan.

“ Abang.”

Aimi hanya melihat Imran yang sedang breakfast itu. Sangat berselera. Tersenyum juga jadinya.

“ Yes? Kenapa?” Soal Imran lantas menghabiskan suapan terakhir.

“ Aimi nak minta izin nak keluar kejap. Boleh?”

Imran mengelap mulutnya dengan tisu. Kemudian barulah dia fokuskan pada Aimi. Dahinya berkerut seribu.

“ Aimi nak ke mana? Nak abang hantarkan?”

Aimi pantas menggelengkan kepalanya.

“ Tak. Tak payah. Tak apa. Aimi boleh pergi sendiri.” Tolak Aimi.

“ Tapi Aimi nak ke mana?”

“ Sebenarnya Aimi nak jumpa dengan Razif. Boleh kan bang? Banyak benda Aimi nak tahu.”

Imran terus terkedu. Dia nak jumpa Firhan. Apa aku nak buat ni?

“ Erk.. dia dah tahu ke Aimi nak jumpa dia?”

“ Belum. Dan Aimi pun tak ada nombor dia. Abang ada tak nombor dia?”

Imran terdiam. Nak cakap tak ada, tak mahu kecewakan Aimi. Nak kata ada dia risau benda lain terjadi. Arh! Kusutnya!

“ Erk… apa kata sayang cuba tanya Emelda. Dia ada kot.”

“ Yeke? Okay nanti Aimi cuba. Tapi abang benarkan kan?”

Imran memandang wajah teruja Aimi itu. tak sampai hati nak kata tidak. Akhirnya dia membuat anggukan kecil.

“ Pergilah. Tapi jangan balik lewat.”

“ Okay boss!”

**
Emelda memandang wajah Faiz dengan perasaan gelisah. Tapi Faiz nampak tenang sangat. Siap boleh tersenyum lagi. Bila ditanya kenapa? Jawapannya hanya tersenyum. Senyum je yang dia tahu.

“ Awak!”

Gara-gara geram Emelda terjerit panggil Faiz yang ralit pandang wajah dia tu.

“ Kenapa?”

Faiz menahan tawa. Geli hati sebenarnya. Nak tergelak. Yala. Emelda punya cemas semacam.

“ Awak tanya kenapa? Awak tanya saya kenapa? What?”

Emelda menepuk dahi dengan perasaan geram. Tanpa dapat ditahan, lengan Faiz terus ditamparnya sehingga menyebabkan Faiz menyeringai kesakitan.

“ Sakitlah Mel!” Rungut Faiz. Lengannya diusap lembut. Ada pula dia yang geram lengan aku pula menjadi mangsa.

“ Yela. Dah awak asyik senyum senyum je. Geram tahu tak? Awak tahu tak kita akan berdepan dengan Aimi kejap lagi. dan juga klon Razif tu.”

Faiz menganggukkan kepalanya sedikit.

“ Ye. Saya tahu. Sebab tu saya tak jadi cemas macam awak. rileks la. Kalau awak jadi cemas macam ni. saya takut Aimi jadi syak. Lepas tu siapa yang salah? Awak ke saya?”

Soal Faiz sambil menjongketkan keningnya.

“ Tapi..”

“ Rileks Mel. Awak terlalu risau. Firhan tahu dia akan buat apa. dia dah bersedia semenjak kali pertama mereka bertemu semalam. Just stay cool okay. Dah minum. Nanti Aimi dan Firhan sampai.” Pujuk Faiz dengan senyuman kecil.

Emelda terdiam. Dia menarik nafas dalam-dalam lalu menghembuskannya. Senyuman cuba ditarik. Tenang Mel. Tenang. Jangan sampai Aimi syak bukan-bukan.

“ Tu. Diorang dah sampai.” Maklum Faiz masih berlagak biasa. Tapi Emelda cuba menjadi tenang. Susah weh!

“ Assalamualaikum.” Aimi dan Firhan beri salam serentak.

“ Waalaikumussalam.”

Faiz dan Emelda saling berpandangan seketika sebelum menjemput mereka berdua duduk. Ya. Mereka dapat lihat wajah Aimi yang ceria itu. kalaulah Aimi tahu perkara yang sebenar. Adakah Aimi akan ceria macam ni?

“ Korang. Sorry lambat.”

“ Tak apa. By the way… aku nak ke tandas kejap.”

Faiz pantas bangun dan menjeling ke arah Emelda. Suruh Emelda bangun dan berikan mereka ruang. Emelda yang faham itu terus buat-buat sakit perut.

“ Erk. Beb. tiba-tiba perut aku sakit. Aku pun nak ke tandas.”

Belum sempat Aimi nak berkata apa-apa, Emelda terlebih dahulu bangun mengekori langkah Faiz. Barulah mereka boleh menghembus nafas lega. Firhan yang melihat tahu selepas ini terserah kepada dia saja. Kalau kantoi pun kantoi la. Firhan meraup wajahnya perlahan.

“ Razif. Boleh saya tanya awak sikit?”

“ Erk. Boleh. Apa?”

“ Serius saya nak tahu ke mana awak pergi selama ni? Time ambil result pun awak tak ada.”

Firhan terkedu. Sekarang apa jawapan yang patut dia beri? Dia sendiri kelu.

“ Erk. Saya ada hal sikit. Hal family.” Nafi Firhan.

“ Oh. Saya cari awak.”

“ Untuk apa awak cari saya?”

“ Sebab saya rindu. Awak kawan saya.”

Firhan terdiam. Dalam diam dia mula mengagumi Imran kerana berjaya memiliki gadis yang bernama Aimi Aisya ini. Bertuah Imran.

“ Jom makan.”

Firhan pantas memanggil pelayan untuk memesan makanan. Tak usah tunggu Faiz dan Emelda kerana mereka ingin memberi ruang kepada dia dan Aimi untuk berbual.

“ Kak. Bagi saya air kosong dan nasi goreng. Bagi pedas sikit ya.” Ujar Firhan lantas menoleh ke arah Aimi.

Tapi Aimi terdiam. Firhan jadi pelik.

“ Aimi?”

Aimi tersentak.

“ Semenjak bila awak suka pedas?”

Okay. Kali ini Firhan terkedu. Lidah kelu untuk menjawab. Aduh! Masak! Nak jawab apa ni?

“ Erk. Tu dulu. Sekarang dah suka.” Jawab Firhan lantas buat-buat pandang skrin telefon.

Aimi hanya mendiamkan diri lantas giliran dia pula membuat pesanan. Bila selesai membuat pesanan, Aimi kembali menoleh ke arah Firhan yang sibuk dengan telefon bimbitnya itu.

“ Razif. Awak dah ada girlfriend?”

Firhan tersenyum sipi. Terbayang wajah bakal tunangnya yang manis dan pemalu itu.

“ Ada. Saya rasa sangat beruntung memiliki dia. Kami dah nak bertunang.”

Jelas kelihatan wajah yang ceria daripada Firhan. Aimi yang melihat tersenyum kecil. Baguslah Razif dah ada 
orang lain.

“ Baguslah. Dapat juga awak lupakan saya. Saya nak minta maaf sebab buatkan awak kecewa dulu.”

Aimi tunduk memandang jari. Razif masih tidak tahu yang dia sakit sebelum ini.

“ No hal. Benda kecil je. Lagipun tu cinta monyet je la awak.”

Firhan kembali memandang ke arah skrin phone bila phone itu bergetar. Baru sesaat, tercetus tawanya. Aimi yang melihat dah terdiam. Kenapa dia rasakan Razif semakin jauh daripada dia? kenapa dia rasa Razif dah banyak berubah? Atau dia yang tersilap?

“ Nama bakal tunang awak?” Soal Aimi dengan teragak-agak.

Firhan mendongak memandang Aimi.

“ Liana.”

“ Siapa? Saya kenal ke?”

“ Tak. Awak tak kenal.”

“ Macam mana awak kenal dia?”

Firhan tertawa kecil. Macam mana aku boleh kenal dia? Bila ingat memang lawak.

“ Macam mana saya kenal dia? Time tu saya dah lewat sangat nak masuk dewan peperiksaan. Saya jadi kalut. Jalan pun tak tengok orang dah. Sampai saya terlanggar dia. Time tu la saya kenal. Mula-mula kenal memang dia garang. Tapi lama-lama pemalu sebenarnya.”

Aimi tersentak. Melihatkan wajah teruja Firhan itu membuatkan dia jadi makin tertanya-tanya. Semenjak bila Razif lewat? Seingat dia sepanjang exam berlangsung, mereka ke sekolah bersama-sama. Tak ada satu hari pun mereka pergi berasingan. Hatinya makin tak sedap.

“ Umur dia berapa?”

“ Baru habis SPM. Nanti saya kenalkan.”

Aimi ingin membuka mulut lagi tapi makanan sudah sampai. Terbantut terus dia nak tanya. Akhirnya dia hanya mendiamkan diri sambil makan. Dalam hati rasa nak nangis. Rasa macam ada yang tak kena. Betul ke depan dia ni Razif?

“ By the way… beruntung Imran dapat awak.”

Aimi menjeling Firhan yang tengah makan itu. Tiba-tiba matanya dapat tangkap sesuatu. Terus dia mendongak melihat Firhan.

“ Razif. Tangan kanan awak tu kenapa?”

Firhan tunduk melihat tanda hitam yang ada pada bawah lengannya itu. Serentak itu dia terfikir sesuatu. Adakah Razif tak ada tanda hitam ni? memang tak ada la dah ini tanda lahir kau Fir! Aduh! Apa aku nak jawab ni?

“ Erk. Terkena api. Haah. Terkena api time saya nak masak.” Firhan dah tersengih. Tapi dia sempat menjeling ke arah kirinya. Tercari-cari kelibat Faiz dan Emelda. Help me!

“ Yeke?”

Entah kenapa Aimi langsung tidak percaya akan kata-kata Firhan itu. Tapi dia tetap memberikan senyuman buat Firhan.

“ Awak dah banyak berubah.” Suara Aimi perlahan tapi masih mampu didengari Firhan. Firhan yang dengar terus terdiam. Maafkan saya Aimi. Saya bukan Razif awak.

**
“ Macam mana saya kenal dia? Time tu saya dah lewat sangat nak masuk dewan peperiksaan. Saya jadi kalut. Jalan pun tak tengok orang dah. Sampai saya terlanggar dia. Time tu la saya kenal. Mula-mula kenal memang dia garang. Tapi lama-lama pemalu sebenarnya.”

Kata-kata itu kembali bermain dalam fikirannya. Makin lama makin jelas. Tapi dia menidakkan. Tak. Itu Razif. Aku yakin itu dia. Kalau tidak kenapa dia masih kenal aku?

“ Erk. Terkena api. Haah. Terkena api time saya nak masak.”

Kali ni kata-kata itu pula berulang tayang dalam fikirannya. Aimi terus meraup wajahnya perlahan. Rasa kusut sangat fikirannya sekarang. Tanpa dipinta, air matanya dah bergenang. Entah kenapa, dia rasa makin jauh dengan Razif.

“ Sayang.”

Aimi pantas menyeka air matanya. Tak nak Imran tahu dia nak menangis. Bila rasa dah okay, barulah dia menoleh memandang Imran. Imran yang baru balik daripada kerja itu pantas mendapatkan isterinya. Dahi itu dikucup sebelum dia memandang tepat ke arah mata Aimi. Tapi dia terus mengerutkan dahi di saat dia perasan sesuatu.

“ Sayang? Kenapa mata sayang merah?”

Aimi tersentak. Bibirnya diketap kuat.

“ Tadi mata masuk habuk. Tu yang merah.” Nafi Aimi lantas duduk di birai katil. Nak mengelak sebenarnya.

Imran terdiam. Dia tidak percaya. Dia tahu Aimi mesti baru lepas nangis. Dia kenal sangat dengan Aimi. Aimi memang tak boleh menipu dirinya.

“ You lying sweetheart.”

Imran terus duduk di sisi Aimi. Tangan itu dicapainya lalu dikucup lembut. Matanya setia memandang ke arah Aimi.

“ No. I’m not lying.” Dalih Aimi lagi lantas menarik senyuman.

Imran mengeluh kecil. Susah sangat nak suruh Aimi mengaku.

“ It’s okay kalau sayang tak nak cakap. But please don’t cry. If you want to tell me something. Just tell me. I will hear you.”

Aimi hanya menganggukkan kepalanya. Maafkan Aimi abang. Aimi terpaksa tipu.

“ I miss you so much dear.”

Terus tubuh Aimi ditarik ke dalam pelukan. Ubun-ubun Aimi dikucup berkali-kali.

“ I miss you to. Abang pergilah mandi dulu. Aimi pergi siapkan makanan.”

Pelukan direnggangkan. Aimi tersenyum sebelum bangun untuk keluar. Tapi lengannya terlebih dahulu ditarik sampai Aimi terduduk atas riba Imran.

“ Abang.”

Imran tersenyum. Dia menarik Aimi ke dalam pelukannya. Semakin lama semakin erat. Aimi yang menerima pelukan itu hanya terdiam.

“ Please don’t go.”

Imran merenggangkan pelukan. Dengan penuh redup dia merenung wajah Aimi. Wajahnya juga dirapatkan sehingga hidung dia dengan Aimi bertembung.

“ Abang. Saya nak siapkan makanan la.” Dengan gugup Aimi berkata. Tapi Imran menarik dia dengan lebih rapat. Hatinya dah berlagu rancak.

“ I miss you dear.”

Belum sempat Aimi nak menjawab, bibirnya terlebih dahulu dikucup. Dia memejamkan matanya erat. Dia turut membalas sehinggalah Imran melepaskan bibirnya. Seketika mereka saling berpandangan sebelum Aimi menyembunyikan wajahnya di dada bidang Imran.

“ Abang jahat!”

Imran terus tertawa. Seronok tengok Aimi yang malu itu.

“ Still malu dengan abang erk?”

Aimi mendongak memandang ke arah Imran. Dia memberanikan diri bertentang mata dengan Imran. Tapi dia tewas. Akhirnya dia terus tolak perlahan tubuh Imran lantas berlalu ke pintu.

“ Saya tunggu dekat bawah.”

Terus Aimi keluar dengan debaran yang menggila. Imran yang melihat dah ketawa. Tapi dalam hati dia turut rasa berdebar. Oh Aimi! I really really love you my dear. 

Wednesday, 30 March 2016

Because You're My Love (Bab 35)



“ Sayang!”


Imran bergegas menyarungkan baju kemejanya. Lepas itu rambutnya disikat selaju yang mungkin. Bila nampak tie yang tergantung pada lehernya, dia mendengus geram. Dia dah betul-betul lewat untuk ke hospital. Semalam gatal tidur lewat sangat. Kan dah lewat.


“ Abang?”      


Muncul Aimi bersama kerutan. Dia baru sahaja selesai menyiapkan sarapan. Bila dengar namanya dipanggil, pantas dia naik ke atas. Melihatkan Imran yang kelam kabut itu. tahulah dia yang Imran dah lewat untuk ke kerja.


“ Kenapa tak kejutkan abang?” Dengan lembut Imran menyoal. Tapi matanya masih terarah pada cermin. Mengemaskan rambutnya dan tali lehernya itu.


Dengan senyuman Aimi menghampiri Imran. Perlahan juga dia menolak tangan Imran. Tali leher yang dipegang Imran diambil dan dia mula mengemaskan ikatan yang telah dibuat. Mula-mula dulu memang dia kekok gila nak buat tapi lama-lama dah terbiasa. Dah suami kerja doktor. Kena lah belajar. Kalau suami kerja biasa-biasa saja tak perlu pun ambil tahu.


“ Thanks sayang.”


Imran memberikan senyuman sebelum mengucup dahi Aimi lembut.


“ Aimi ingat abang tak kerja. lena sangat tidurnya. So Aimi tak berani nak gerak.”


Aimi mengambil beg kerja Imran lantas menghulurkan kepada Imran. Selepas itu barulah dia keluar daripada bilik dan diikuti Imran. Imran menjeling jam tangannya. Dah lewat sangat ni.


“ Sayang. Abang minta maaf tapi abang betul-betul dah lewat. Jadi abang kena pergi dulu tanpa sarapan. Sorry sayang.” Dengan wajah serba salah Imran berkata.


Aimi tersenyum. Tangan Imran dicapai lalu disalamnya. Kemudian dahinya pula dikucup Imran.


“ Tak apa. Aimi faham. Dah. Pergi cepat. Nanti lewat.”


“ Abang janji. Malam nanti abang bawa Aimi pergi dinner. Okay sweetheart? I have to go. Bye. Assalamualaikum.”


“ Waalaikumussalam.”


Imran bergegas masuk ke dalam kereta. Selepas menghidupkan enjin kereta, dia pantas mengundurkan keretanya sehingga ke luar halamn rumah. Sebelum dia berlalu dia sempat menoleh ke arah Aimi dan memberikan Aimi senyuman. Aimi membalas senyuman itu sehinggalah kelibat Imran betul-betul hilang daripada pandangan.


“ So.. apa aku nak buat ni?”


Aimi menutup pintu rumah. Kakinya diatur sehingga ke bilik. Matanya meliar sekeliling. Semuanya dah kemas. Sekarang apa aku nak buat? Bosannya.


“ Eh!”


Aimi mengerutkan dahinya saat ternampak sesuatu daripada bawah katil. Dengan perlahan-lahan Aimi tunduk dan melihat apa yang ada di bawah katil. Kotak! Dengan penuh cermat dia mengeluarkan kotak tersebut. Berhabuk!


Aimi membuka kotak itu dengan perasaan berdebar. Buka-buka saja kotak tu, dia dapat lihat satu gambar. Dan dalam gambar tu ada wajah suaminya dengan Puteri. Aimi tersentak seketika. Puteri? Apa hubungan mereka dulu?


Aimi membelek pula gambar kedua. Kali ni dia betul-betul terkedu. Gambar Puteri sedang merangkul lengan Imran. Dan Imran pula kelihatan bahagia sekali dalam gambar tersebut. Aimi melihat belakang gambar tu. Ada tulisan.


I will be your love forever ~ Imran


Pap!


Terjatuh terus kotak itu daripada pegangannya. Serentak itu air matanya terus bergenang pada tubir mata. Hatinya bagai ditusuk benda yang tajam sekarang ni. Tak mahu hatinya bertambah sakit, dia terus menolak kotak itu semula ke bawah katil. Air matanya yang nak mengalir pantas diseka kasar.


Tapi tidak lama bila air mata itu kembali mengalir. Setitis. Dua titis dan makin laju air matanya mengalir ke pipi. Sehinggalah dia menangis dengan rasa yang sangat sakit dan kecewa.


“ Abang..”


Aimi memejamkan matanya erat. Tak! Aku perlu kuat. Aku perlu selidik dulu. Aku tak boleh bertindak melulu. Lagipun Puteri dah kahwin. Tak mungkinlah mereka masih ada hubungan. Tak. Aku perlu lakukan sesuatu.


Pantas Aimi mendail nombor Puteri. Dia perlu jumpa Puteri dan meminta penjelasan. Kalau tidak dia akan tertanya-tanya.


“ Puteri. Boleh saya jumpa awak kejap?” Soal Aimi lantas menyarungkan tudungnya.


“ Boleh. Datang rumah I. I ada dekat rumah. You tahu kan rumah I dekat mana?”


“ Ya. Thanks Puteri.”


Abang. Aimi minta maaf. Tapi Aimi kena keluar rumah. Maaf sebab tak minta izin dulu. I have to!


**

Aimi memerhati sekeliling rumah. Tapi tidak pula dia menekan loceng. Tiba-tiba keberanian dia hilang dalam sekelip mata. Dia jadi teragak-agak sama ada nak teruskan atau tidak niatnya untuk berjumpa dengan Puteri.


“ Balik je la Aimi.”


Aimi mula memusingkan badannya ke arah jalan semula. Matanya dipejamkan seketika. Mengumpul kembali semangat yang ada. Tapi still tak berani nak masuk. Ya Allah. Apa aku nak buat sebenarnya ni?


“ Aimi!”


Aimi tersentak. Pantas dia membuka mata dan menoleh ke belakang. Ternyata Puteri sudah sedar akan kehadirannya kali ini. pintu pagar utama telah dibuka. Dan muncullah Puteri dengan senyuman lebarnya.


“ Kenapa tak panggil? Nasib I nampak you dari atas. jom lah masuk. Husband I tak ada. Dia kerja.”


Belum sempat Aimi nak berbuat apa-apa, tangannya terlebih dahulu ditarik. Dengan hati yang berat , dia mengikut langkah Puteri sehingga ke dalam rumah. Apabila sampai saja di ruang tamu, mereka berdua terus mengambil tempat.


“ Ada apa nak jumpa I ni Aimi?” Soal Puteri.


Aimi terdiam. Dia mengetap bibir. Apa aku nak jawab ni?


“ Aimi?”


Puteri pelik. Aimi nampak macam menyembunyikan sesuatu. Dan macam teragak-agak nak cakap. Akhirnya Puteri mencapai kedua-dua tangan Aimi lantas memberikan senyuman kecil.


“ Cakap je Aimi. I sudi dengar.” Pujuk Puteri.


Aimi tersenyum kelat. Nafas ditarik dalam lalu menghembuskannya dengan perlahan. Wajah Puteri ditatap dengan seribu persoalan.


“ Apa hubungan awak dengan Imran?” Dengan satu nafas saja Aimi menyoal.


Puteri yang mendengar dah menjongketkan kening.


“ Sepupu la. Kan Im dah cakap sebelum ni?” Terang Puteri dengan kerutan.


Aimi terdiam. Dengan hati yang berat, dia keluarkan juga gambar yang dia nampak semasa di dalam rumah tadi dan hulurkannya kepada Puteri.


“ Habis ni?”


Puteri menyambut huluran Aimi dengan tanda tanya. Bila matanya dah melihat gambar itu, hatinya terus tersentak. Terus dia mendongak melihat Aimi yang kesedihan itu. Terhambur juga keluhan kecil daripada mulutnya.


“ Okay. Looked! Jangan salah faham Aimi.”


“ Please explain.” Rayu Aimi dengan hati yang rapuh.


Puteri tersenyum tawar. Kepalanya dianggukkan seketika.


“ Sebenarnya 5 tahun yang lalu, kami berdua adalah pasangan kekasih.”


Kenyataan itu sememangnya berjaya membuatkan Aimi terkelu. Tapi dia tidak cepat melatah. Dia masih menanti kata-kata yang seterusnya daripada mulut Puteri.


“ Tapi itu dulu Aimi. Sekarang tak lagi. Dia betul-betul sayangkan you Aimi. Dia tak pernah menduakan cinta dia. Dia seorang yang setia. Percayalah cakap I. I pun dah ada husband I. Dan I bersyukur sebab dia pilih you daripada I. Lagipun salah I juga. Punca kami putus pun daripada I.”


Puteri menjeling sekilas ke arah gambar yang diambil 5 tahun lalu. Kenangan lalu memang susah untuk dilupa. Tapi itu dulu. Sekarang dah banyak yang berubah.


“ I curang Aimi. I tipu dia. I cakap I sayang dia tapi belakang dia I ada pasang lain.”


Serentak itu air mata Puteri mengalir ke pipi. Tapi cepat-cepat disekanya dengan senyuman pahit. Aimi yang melihat dah terkedu.


“ Lepas dia pergi barulah I sedar yang I benar-benar cintakan dia. Tapi I dah terlambat Aimi. Dia dah tak boleh terima I. Dua tahun juga I cuba raih kembali hati dia. Macam-macam cara dah yang I buat termasuk menyakiti you depan Im dekat hospital time tu. tapi tetap tak jalan. Because of what? Because he’s really love you Aimi.”


Puteri menarik senyuman yang paling ikhlas buat Aimi. Dia nak Aimi percaya apa kata dia. dia tak nak sebab dia rumah tangga Aimi dan Imran menjadi teruk.


“ Tapi..”


“ Selama dia hidup dengan you. Ada dia abaikan you? Ada dia berkasar dengan you? Or ada dia layan acuh tak acuh je terhadap you? Ada?”


Soalan Puteri itu membuatkan Aimi terus menggelengkan kepalanya.


“ Langsung tak ada Puteri. Dia layan saya dengan baik. Bak seorang Puteri. Dan dia sabar saja dengan saya setiap kali saya merajuk.”


Penjelasan Aimi ternyata membuatkan Puteri tersenyum kecil. kepalanya dianggukkan. Tangan Aimi digenggam erat.


“ Itu menunjukkan dia betul-betul cintakan you Aimi. Gambar ni, hubungan I dengan dia dulu tu.. it just old story Aimi. Kisah silam. Dan you tak patut jadikan hal ini punca you bergaduh dengan dia. Please don’t.” Pinta Puteri sambil menggelengkan kepalanya.


Aimi mula menarik senyuman. Terus tubuh Puteri dipeluknya.


“ Thanks Puteri. Saya tak tahu apa akan jadi kalau saya tak jumpa awak. Maybe saya akan gaduh dengan Im. Dan thanks juga sebab berikan keyakinan kepada saya.” Ucap Aimi dengan tulus ikhlas.


“ no problem my dear. I Cuma nak tebus kembali kesalahan I pada dia dan you. I tahu dia boleh bahagiakan you Aimi. Trust me. Dan please.. kalau hal macam ni berlaku lagi. please jangan bertindak melulu. Fikir dulu. ye?”


Aimi tertawa kecil. Dia pantas membuat anggukan kecil.


“ Yes. I’m promise. Thanks again Puteri.”


Abang. Maafkan Aimi. Mujur Aimi datang jumpa Puteri. Wait for me tonight.


**

“ Saya balik dulu Puteri. See you again!”


“ Okay dear. Bye.”


Dengan senang hati, Aimi berjalan menuju ke perhentian teksi. Mujur rumah Puteri tidak jauh daripada pekan. Kalau tidak jenuh juga nak berjalan. Nanti tak fasal-fasal sakit kaki.


Aimi mula meliar sekeliling. Mencari sama ada teksi ada atau tidak. Tapi tiada. 5 minit juga menunggu tapi tiada satu pun teksi datang. Aimi mengeluh kecil. Adakah ini balasan sebab aku keluar tak minta izin suami?


Aimi terus melabuhkan punggung di bangku di belakangnya itu. Kejap-kejap dia memandang ke arah jalan. Kejap-kejap dia tunduk memandang telefon. Kejap-kejap dia bernyanyi kecil. Nak dekat 10 minit juga dia berkeadaan begitu sehinggalah ada seseorang yang datang menghampirinya.


“ Cik.”


Aimi terus mendongak saat dirinya ditegur. Aimi tengoklah kiri kanannya sekilas. Mana tahu ada orang lain. Rupanya dia saja. Aimi dah mula berdebar. Rasa takut mencengkam diri. Dahlah dia keseorangan di sini. Apa lelaki depan dia ni nak?


“ Erk. Yes?” Aimi mengukirkan senyuman paksa.


“ Boleh saya duduk sebelah cik?”


Tak perlu dipinta pun, Aimi terlebih dahulu bangun. Dia memang tak selesa nak duduk sebelah lelaki ini. Tambah-tambah lelaki itu memandangnya semacam. Lagi takut Aimi dibuatnya.


“ Erk. Duduklah.”


Aimi terus memusingkan badan ke arah lain. Dia perlu pergi dari sini. Kat depan ada perhentian bas. Lebih baik dia tunggu dekat situ. Kalau lebih lama dia tunggu dekat sini, entah apa akan jadi nanti.


“ Eh! Cik! Nak ke mana?”


Aimi langsung tidak menghiraukan panggilan lelaki asing itu. Yang pasti, dia sangat takut sekarang ni. Dalam fikirannya saat ini hanya terfikirkan Imran saja. Dia rasa berdosa pula keluar tanpa izin suami. Terus matanya bergenang dengan air mata kerana takut.


“ Cik! Tunggulah!”


Aimi menoleh sekilas. Terkejut dia bila lelaki itu ternyata mengekori langkahnya. Kakinya semakin laju melangkah. Ya Allah! Tolonglah aku! selamatkan aku.


Sedang Aimi berjalan, tiba-tiba dia terasa bahunya dilanggar seseorang. Terus Aimi tunduk dengan perasaan takut dan bersalah. Rasa sakit ditolak ke tepi sebab dia tahu dia yang salah gara-gara jalan tak tengok depan.


“ Maaf. Maaf sangat-sangat.”


Aimi sempat menoleh ke belakang. Apabila lelaki asing itu semakin menghampiri, Aimi terus bersembunyi belakang lelaki yang terlanggarnya tadi. Dia menggelengkan kepalanya tanda tak nak berdepan dengan lelaki asing itu.


“ Eh! Awak. kenapa awak sembunyi belakang saya?”


Aimi mengetap bibir. Dia sudah memejamkan matanya erat. Dia terlalu takut jadi sukar untuk dia berfikir dengan baik.


“ Tolong saya. Saya tak tahu kenapa lelaki tu kejar saya. Saya takut. Please help me.” Pinta Aimi tanpa mendongak ke arah lelaki di depannya itu. dia hanya setia tunduk ke bawah. Dalam hati dia sudah beristighfar berkali-kali agar dia dilindungi.


“ Cik.”


“ Maaf. Kenapa kejar dia?”


Aimi semakin mengecilkan dirinya di belakang lelaki itu. dia langsung tidak berani nak tengok apa akan terjadi nanti.


“ Erk. Nothing.”


Terus lelaki asing tadi berlalu. Aimi yang sedar lelaki asing itu sudah pergi pantas menghembus nafas lega. Serentak itu dia mendongak melihat lelaki yang telah selamatkan dia tadi.


“ Terima kasih..”


Tapi belum sempat Aimi nak memberikan senyuman, dia terlebih dahulu terkaku pada tempatnya.


“ Sama-sama.”


“ Razif?”


Diam.


“ Razif?”


Firhan terkedu. Dia terasa sukar untuk bernafas kali ini. Nasibnya tidak baik saat ini kerana terserempak dengan isteri Imran. Aduhai! Apa perlu aku buat ni?


“ Erk. Hai.” Kekok Firhan membalas.


Aimi dah mula mengukirkan senyuman lebar.


“ Alhamdulillah. Akhirnya saya dapat juga jumpa awak. Mana awak pergi selama ni? Risau tau tak. Dah lah wedding saya pun awak tak datang.”


Firhan dah menarik sengih. Sebenarnya dia tak tahu nak bagi jawapan apa saat ini. Dia buntu. Tapi bila tengok wajah teruja Aimi tu, dia jadi tak sampai hati nak beritahu perkara sebenar. Terpaksalah dia menipu.


“ Saya ada hal sikit. Sorry lah sebab tak muncul depan awak. Sorry juga sebab tak hadir wedding awak.” Jawab Firhan dengan teragak-agak.


“ It’s  okay. Dan terima kasih sebab tadi tolong saya.”


“ no problem.”


Aimi menatap sekali lagi wajah Razif. Tapi dia mula pelik. Semenjak bila Razif pandai buat rambut cacak? Dan semenjak bila Razif jadi tinggi sikit daripada sebelum ni? Maybe dia semakin membesar.


“ Erk. Saya kena gerak dulu. See you again.”


Firhan terus berlalu tanpa menunggu jawapan Aimi. Dalam hati jangan cakaplah. Berdebar gila sebab takut rahsia bocor. Nasib sempat kawal. Kalau tidak habislah.


Aimi hanya melihat Razif berlalu. Dalam hati sedikit kecewa bila melihatkan Razif macam dah tak kenal dia. Dia melihat sampailah kelibat Razif hilang daripada pandangan. Setelah itu, kakinya kembali melangkah ke arah perhentian bas. Dia perlu pulang atau Imran akan risau.


Sedar tak sedar, dia sudah ada di perhentian bas. Tak sampai satu minit menunggu. Bas sudah sampai. Aimi mendongak melihat langit. Bila dah rasa tenang semula, barulah dia melangkah ke arah bas.


“ Aimi!!”


Tapi terhenti saat namanya diseru seseorang. Dengan pantas dia menoleh ke belakang. Belum sempat nak berikan reaksi, tubuhnya terlebih dahulu berada dalam pelukan seseorang. Buat seketika Aimi jadi tak tahu nak buat apa. sampailah pelukan direnggangkan.


“ Are you stupid? Awak hampir nak dilanggar tahu tak?”


Suara yang tinggi itu membuatkan Aimi terus mendongak. Dan serentak itu air matanya mengalir pula. Razif!


“ Mujur saya sempat. Mujur saya tak jauh dari awak. Apa yang awak fikir ha? Hampir saja motosikal tu nak langgar awak! Kalau betul awak kena langgar, apa saya nak jawab dengan suami awak nanti?”


Aimi menekup wajahnya. Kenapa? Kenapa aku tak nampak? Kenapa aku terlalu cuai?


“ Aimi.”


Firhan mengeluh kecil. Tak sampai hati nak marah bila tengok keadaan Aimi. Perlahan-lahan dia menarik lengan Aimi yang berlapik itu jauh daripada jalan. Wajah Aimi ditatapnya lembut.


“ Sorry. Bukan saya nak marah awak tapi awak buat saya risau.”


Aimi menjatuhkan tangannya ke sisi. Air matanya terus diseka perlahan. Dia mula menarik senyuman.


“ Terima kasih Razif. Saya tak tahu apa akan jadi kalau betul-betul saya kena langgar tadi.”


“ Tugas saya sebagai manusia. Atas dasar pertolongan. Awak dah okay kan?”


Aimi terus mengganggukkan kepalanya. Tanda dia okay.


“ Baguslah. Lega saya dengar. By the way saya ada hal. Urgent. Saya pergi dulu. Saya sarankan jangan balik naik bas. Awak nampak macam masih trauma. Baik awak telefon suami awak. boleh kan?”


Aimi terdiam. Dia keluar tanpa pengetahuan Imran. Kalau telefon, Imran pasti marah.


“ Erk. Boleh.” Teragak-agak Aimi menjawab. Dia rasa bersalah yang amat. Ini balasan sebab dia keluar tanpa izin suami.


Firhan yang melihat keadaan Aimi macam tidak tentu arah itu sekali lagi melepaskan keluhan. Dengan keadaan Aimi macam ni. mana mungkin dia nak tinggalkan dia.


“ Bak sini handpone awak. Saya nak call suami awak.”


Aimi tersentak. Dia memandang sepi ke arah tangan Firhan. Dia pun tak tahu nak beri atau tidak.


“ Aimi. Please.” Pohon Firhan.


“ Okay.”


Bila handpone Aimi sudah berada pada tangan Firhan. Cepat-cepat Firhan mendail nombor Imran.


“ Assalamualaikum bro. Aku ni.”


Apabila Firhan menjauh. Aimi terus toleh ke arah lain. Dia cuba ingat apa yang terjadi tadi. Tapi gagal. Sebab semuanya terlalu cepat. Dan kenapa dia perlu cuai? Ya Allah.


“ Nah. Saya dah call. Kejap lagi dia datang. Kebetulan dia ada dekat-dekat sini.” Maklum Firhan sebaik sahaja selesai call Imran. Handpone kembali diserahkan semula kepada Aimi. Aimi menyambutnya dengan anggukan.


“ Saya tunggu dengan awak dekat sini.”


Aimi mengangguk lagi. Tapi sesekali dia kerling juga ke arah Razif. Dia terfikir lagi. Adakah ini Razif? Kenapa dia rasa macam lelaki di depannya saat ini bukan Razif? Berbeza.


“ Saya rasa itu kereta dia.”


Lamunan Aimi terhenti bila Firhan bersuara. Aimi menoleh ke arah yang ditunjukkan Firhan. Kelihatan Imran sedang melangkah ke arah mereka.


“ Aimi. Kenapa tak cakap nak keluar? Patutlah abang rasa tak sedap hati.”


Aimi terus diserang. Belum sempat nak cakap apa-apa pun.


“ Bro. Thanks. Kau dah tolong aku.” Giliran Imran pula mengucapkan terima kasih kepada Firhan.


Firhan hanya tersenyum. Bahu Imran ditepuk perlahan sebelum dia melangkah pergi. Aimi dan Imran hanya melihat Firhan pergi tanpa berkata apa-apa. Bila kelibatnya dah hilang, Imran kembali memandang ke arah Aimi. Aimi nampak keliru.


“ Sayang.”


Aimi terus menggenggam tangan Imran. Dia membuat gelengan kecil. Air matanya dah bergenang.


“ Maafkan Aimi. Aimi tahu Aimi salah. Aimi keluar tanpa cakap dekat abang. Maafkan Aimi.”

Imran yang tidak tahu apa-apa itu hanya tersenyum. Tubuh itu ditarik ke dalam pelukannya.


“ Tak apa sayang. Abang tak marah. Yang penting sayang selamat.”


“ Sorry sangat-sangat abang.”


“ Syuuh! It’s okay dear.”


Entah berapa lama Aimi menangis dalam pelukan Imran. Tapi yang pasti baju Imran dah basah. Aimi mendongak melihat Imran dengan perasaan serba salah.


“ Sorry basahkan baju abang.”


Imran tertawa kecil. kepala Aimi diusap lembut.


“ Anything for you. Jom kita balik.”


Tangan Aimi digenggamnya erat lantas mereka berdua berjalan ke arah kereta Imran. Tapi sebelum tu sempat lagi Imran memberi kucupan pada pipi Aimi.


“ Abang!”


“ Ubat tu. Nak bagi hilang tangisan sayang. Free kot. Mana dapat dekat kedai.”


“ Ha. Ha. Ha. Not funny abang.” Aimi buat muka seposen.


Imran yang melihat sudah ketawa besar. Aimi. Aimi. Abang tak tahu lah jika Aimi hilang daripada pandangan abang. Agaknya abang akan jadi gila.

Popular Posts